יום חמישי, 19 באפריל 2012

סיכום שני המפגשים הראשונים בסדנה להורים: איך ללמד ילדים מתמטיקה של בי"ס יסודי

סיכום שני המפגשים הראשונים בסדנה


פתחנו את המפגש בכמה מילים של נציג ההורים היוזמים, ציון לוי, ואז דברים של דפנה ליכוב, מנהלת בתי"ס היסודים באגף החינוך, סמדר ניסימוב מהמתנ"ס ורינה שבתאי, מנהלת אגף החינוך. גם ראש המועצה, אפי דרעי, נשא דברים. כל זה היה קצר וקולע ואז יכולנו להתחיל.

תודה לעשרות ההורים שהגיעו ושהסכימו להצטופף בכתה (כי האולם הרב תכליתי נתפס לישיבת חירום של המועצה). היינו יותר משלושים בחדר, גם אם אין מונים את ראש המועצה, שעזב אחרי שנשא את דבריו.

עקומת באטמן
גם זה מתמטיקה
פתיחה של המורה, שלמה:
[מקריא מתוך הספר איך בוטלה המתמטיקה מאת אביעד קליינברג] 
... [כל שיעור מתמטיקה] היה מתחיל תמיד באותו האופן. "נו, אנחנו מוכנים ללמוד מתמטיקה? לעבוד קשה? היה המורה מברר בספקנות". [...] "מוכן" היה משיב בעגמומיות. למשמע התשובה היה פון-שנאוצר משיב בסיפור עלילה מוזר, רצוף במספרים, שהסתיים תמיד בשאלה (שהייתה השאלה האחרונה שיוהנס היה מעלה בדעתו).

שני גננים, פריץ וקרל, שותלים עצמי תפוח בשתי שורות. לפריץ יש 45 שתילים ולקרל 35. פריץ נוטע ארבעה שתילים בכל רבע שעה וקרל – חמישה. אם אחרי חצי שעה יעבור גנב ויגנוב שמינית מן העצים בכל אחת מן השורות, כמה עצים יהיו בגן בסך הכל אחרי שעתיים ורבע וכמה עצים ישארו לכל אחד מן החברים?

עיניו של יוהנס היו מזדגגות כבר במשפט השלישי. למי אכפת כמה עצים ישארו לכל אחד משני החברים? הטרידו אותו שאלות אחרות: מי מדד את קצב העבודה של השניים ברבעי שעה? למה יש לפריץ יותר שתילים מאשר לקרל? למה הגנב המוזר הזה גונב שמיניות? איך אחרי שעתיים ורבע כבר נעשו השניים חברים? הוא לא העז לשאול אף אחת מן השאלות האלה, כמובן.
[נחזור לבעיה שהוצגה בהמשך באחד המפגשים הבאים... המתעניינים מוזמנים לנסות ולפתור בבית]


אנחנו ההורים מגיעים כדי ללמוד מה הילדים שלנו לומדים בבית הספר בלימודי המתמטיקה וכיצד אנחנו יכולים להסביר להם באופן שיסייע להם להבין. חלקינו עושים זאת גם מתוך כוונה לקבל כלים שיסייעו לנו ללמד בהתנדבות אחרי שעות הלימודים בבית הספר תלמידים שירצו להעמיק ולהתחזק בנושאים שנלמדים במתמטיקה בבית הספר.

מה ננסה להשיג בהשתלמות?
אין ביכולתנו במהלך 12-14 המפגשים הצפויים של ההכשרה לכסות באופן יסודי ומלא את מלוא הנושאים שנלמדים במתמטיקה בבית הספר היסודי ולהעמיק בכולם כראוי. ננסה להדגים עקרונות בהוראה לילדים ביסודי וננסה, במידת האפשר, לכסות נושאים בתכנית הלימודים מ-א' ועד ו'. נתמקד במיוחד בנושאים שידועים כבעייתיים וככאובים: בעיות מילוליות, מבנה המספר ובשברים (ובאחוזים, כן, גם באחוזים) וכן בנושאים שיועלו מעת לעת על ידי ההורים. לקראת כל שיעור אכין הרבה יותר חומר משנוכל לעבור עליו -- אזכיר את כולו (או את רובו), אעמיק בחלקו ולכם ההורים נותר לקרוא בעיון קריאה פעילה של הרשימות שאעלה לאתר הסדנה ואם ישנן שאלות או תהיות אז פשוט לשאול אותי או את חבריכם. אני מקווה להצליח להציג לכם גישה ועקרונות ולהדגים בדרכים רבות ושונות. שלא תהיינה אשליות שנצא מפה מומחים להוראה בבית ספר יסודי. אבל אלה מכם שיקשיבו ושיעבדו ושיתאמצו יצאו מכאן, אני בטוח, נשכרים.


המתמטיקה אשמה ביותר סיוטים מכל המפלצות גם יחד, כך לפחות מרגיש הנסיך הצעיר יוהנס. האם הוא יוכל בבוא היום להיות מלך – בלי לדעת מתמטיקה? האם המתמטיקה תמשיך להתקיים גם אם המלך יכריז על ביטולה? ומה יכול יוהנס לעשות בקשר לזה? ובכן, מתברר שאפשר לעשות משהו – אם יצליח יוהנס לשכנע את אבא שלו לעזור.
הקטע הוא מתוך איך בוטלה המתמטיקה, מאת, אביעד קליינברג בהוצאת ידיעות ספרים וספרי חמד. הספר אינו ממש קשור למתמטיקה אלא יותר ליחסים שבין יוהנס הצעיר לבין אביו המלך, אבל ניכר וברור שהמחבר מקרין חרדת מתמטיקה רצינית. שווה לקרוא את הביקורת של גדי אלכסנדרוביץ, ד"ר למדעי המחשב מהטכניון, כאן ו-כאן: הוא מסביר מה ענייני ומה אינו ענייני ומנתח יפה, לטעמי את העלילה, את המחבר וגם את ההתקפה הישירה על המתמטיקה.

בכוונתי ללמד אתכם להכיר לילדים חשיבה מתמטית מסודרת באמצעות שפה מתמטיקה מדויקת, שימוש בהגדרות ובמושגים ובתהליכים לוגיים מסודרים. חשיבות רבה נודעת למתמטיקה מההיבט המעשי, היא עונה על צרכי הקיום הבסיסי של האדם כמו: קנייה, מכירה ומשא ומתן; והיא משמשת את המדעים והטכנולוגיה ותורמת לפיתוח החשיבה. דווקא בשל כך, אנשים שמתקשים בלימוד המתמטיקה סובלים מהרגשת תסכול ואין הילדים שונים מהם.  

בדומה ליוהנס מהסיפור, אנשים רבים נואשו מן המתמטיקה: רבים מהם כבר מגיל בית הספר. ואת תחושת החרדה והמיאוס שנצרבו בתודעתם הם נושאים עמם במשך שנים רבות מאז. כישלונות מביכים ותחושת אין-אונים מניבים משפטים כנועים כמו: אפשר להסתדר גם בלי מתמטיקהמי צריך את זה בכלללא כולם נועדו להיות מתמטיקאיםמתמטיקה זה לא בשבילי. עבור רבים מידי, השער לעולם המדהים של המדעים נחסם בכיתה ב', ג' או ד'. מדענים, ובהם מקבלי פרס נובל מביעים שוב ושוב דאגה כבדה ואמיתית לעתיד ההתפתחות המדעית של ישראל. אפשר לסמוך על חוות דעתם. שער נעול למדעים אינו גזרת גורל, אפשר למנוע ואפשר לתקן כך שיפתחו השערים בפני כל תלמיד שיבחר.

אפשר ללמוד מתמטיקה מתוך חדווה וסקרנות, אפשר לחוות את עולם המספרים, השזור כל כך בחיינו, מתוך הבנה אמיתית ותחושת שליטה. כן, אפשר גם להצליח. הניסיון מראה שזה אפשרי ואני פוגש גם ילדים שאוהבים ללמוד מתמטיקה ומביעים תרעומת כאשר הם נאלצים לוותר על שיעורים בשל פעילות אחרת. אני רואה ילדים צעירים מבינים חוקים מתמטיים, עורכים דיונים בכיתה על דרכי פתרון שונות ומשתמשים בשפה מתמטית תקנית. ילדים מתקשים אינם נגררים מאחור וילדים מוכשרים מאותגרים בסוגיות נוספות.

כאשר מלמדים את הכללים והחוקים המתמטיים הנכונים, כאשר מכבדים את הידע האוניברסלי ומשתמשים בו, כאשר מתעמקים במשמעויות ובדקויות – מתרחש פלא משולש: הבנה מתמטית, שליטה, הצלחה.

מתמטיקה היא הרבה יותר מסימנים מוזרים וטריקים לפתרון תרגילים. מתמטיקה היא חלק מן האופן שבו אנחנו מתבוננים ומייצגים את המציאות והיקום בו אנו חיים. הוראת המתמטיקה, לשיטתי, (ולא אני המצאתי, בדברים שאביא בפניכם שזורות תורותיהם של פיאז'הויגוצקיפוירשטיין ואחרים) מביאה לידי ביטוי חינוך מתמטי על פי כמה עקרונות מובילים.





בהוראה שלנו נשתמש בכמה עקרונות מובילים. ראשית נפרט אותם ומיד אחר כך נסביר ונדגים:
  • שיטתיות: בניית הדברים על פי הסדר הנכון
  • דגש על משמעות, כלומר, על הקשר למציאות, של המספר ושל פעולות החשבון
  • להתחיל מהמוחשי, דרך הציורי ורק בסוף למופשט
  • בנייה מדורגת של ההפשטות
  • הימנעות מקיבוע -- לימוד מושגים מופשטים מתוך דוגמאות מגוונות
  • שימוש בשפה מדויקת ובניסוחים מפורשים
  • העקרונות באים מהילד, מתוך התנסות ומתוך דיון
  • למידה מתווכת:
    • העברה: היכן העיקרון או הרעיון או השיטה מופיעים במקומות אחרים במתמטיקה ובחיים.
    • כוונה והדדיות. 
    • משמעות
שיטתיות -- נדבך על נדבך

להסביר ולהדגים שלב אחרי שלב. נבנה את היסודות ובהמשך קומה על קומה, אם נדלג על קומה, המגדל שלנו יקרוס. אז, איך אנחנו עושים את זה?
  • לקשר למה שהיה קודם: למשהו ידוע, למשהו שעסקנו בו קודם, למשהו שראינו קודם. לדוגמה, היו
  • לקשר את הרעיון, את המושג, את העיקרון לנושאים אחרים: היכן מופיע במקומות אחרים?
  • לא רק לתת טכניקה לפתרון של תרגיל או של משימה, אלא לתת גם להמציא תרגילים ולהמציא בעיות
  • חשוב יותר לחזק את הבסיס (מושגים, יחסים, השוואה, מיון) לפני שמסבכים עניינים בנושאים מורכבים בחשבון
  • לדרג -- אם קשה או מסובך או לא מובן: לשאול שאלה או להציג בעיה פשוטה יותר 
  • להעלות את רמת המורכבות וההפשטה בהדרגתיות ובאטיות, לא לסבך בבת אחת יותר מדבר אחד
  • כל הסבר צריך לעבור דרך כמה שלבים מהמוחשי דרך הציורי ורק אז למופשט, אחרי הרבה מאוד התנסות במוחשי ואחרי ביסוס של ייצוגים ציוריים. למשל: לא נתחיל מ-2 ועוד 3 שווה 5, זה מופשט מאוד. נתחיל בעצמים אמיתיים, למשל נחזיק ביד אחת 2 עפרונות וביד השנייה 3 עפרונות ונשאל כמה הם שני עפרונות ועוד 3 עפרונות, נחזור על זה עם עצמים נוספים שהילדים מחזיקים בידיהם, אצבעות, פירות, צעצועים, כריות, וכו'. השלב הבא הוא להמשיך ולתרגל חיבור עם כינויים של עצמים מוחשיים, אך לדבר עליהם כשרואים אותם אך אין אוחזים בהם. שלב הבא הוא כשמדברים על עצמים מוחשיים אך אין אוחזים בהם ואין רואים אותם. אפשר גם לחוש בהם אך לא לראות אותם, למשל למשש אותם בתוך שקית. השלב הציורי הוא שרואים ציור של העצמים שמחברים: ציור של 2 עפרונות ולידם 3 עפרונות, ציור של 2 כריות ולידן 3 כריות וכך הלאה, אחרי שמתרגלים עם ציורים של עצמים שונים, אפשר לעבור לדגם מצויר כללי יותר, עדיין לדון בחיבור של עצמים מוחשיים אך לצייר עיגולים או מלבנים או קווים, כסמל. רק בסוף להגיע לתובנה של 2 משהו ועוד 3 משהו הם 5 משהו ומכאן כבר מגיעים ל-2 ועוד 3 הם 5 ללא תלות בעצמים שמונים.
חשיבות מילים וניסוחים

  • נשתמש בשפה מדויקת ונבקש להשתמש בשפה מדויקת. נערה אומרת לאביה: "אני יוצאת הערב ואחזור אחר כך" -- היא חזרה למחרת ולא הבינה מה הבעיה... ההקפדה על השפה המדויקת מאפשרת תקשורת עם בסיס משותף שמובן לכול.
  • חשיבות לשימוש בכינויים: 2 ילדים ועוד 3 ילדים הם 5 ילדים
  • נרגיל את הילדים לחזור בקול על הוראה שקיבלו או על בעיה שקיבלו -- חזרה על השאלה מעלה את הריכוז. 
  • דוגמה: עקרון המכנה המשותף: 2 כיסאות ועוד 3 שולחנות הם 5 רהיטים. כשאומרים לילדים שאי אפשר לחבר תפוחים ותפוזים או כיסאות עם שולחנות אז מעבירים להם מסר מתמטי שגוי. אפשר לחבר, אלא שיש למצוא קבוצה שמכילה כל אחת מהקבוצות החלקיות שהיא הדוקה מספיק כדי לתאר נאמנה ולא באופן כללי שמאבד מידע. [ארחיב אדגים ואסביר על המכנה המשותף וכיצד הרעיון חוזר ומופיע במתמטיקה מהגן דרך היסודי והלאה באחד המפגשים הבאים]
  • דוגמה: עקרון ההרחבה והצמצום: 2 ילדים ועוד 3 ילדים הם 5 ילדים; 2 עשרות ועוד 3 עשרות הם 5 עשרות; 2 מיליון ועוד 3 מיליון הם 5 מיליון
  • להקפיד על השימוש בזכר ובנקבה
הגענו עד לכאן למעשה בשיעור ואת השאר נמשיך בשיעור הבא. אתם מוזמנים לקרוא ולהכיר. במפגש אני ממילא אינני מקריא מהדפים ונותן דוגמאות רבות נוספות ואחרות ומשתף את הקהל -- אז מי שיקרא ירוויח ולא יקלקל לעצמו -- להפך, הוא יגיע מוכן יותר ויצליח להפיק יותר מהמפגש השני.

הבנת המושגים

  • דוגמה: חיבור. מה זה לחבר? כמה מילים שמתארות חיבור אנחנו ההורים מכירים? ואילו מילים כאלה אנחנו יכולים להציע? והילדים? איך אנחנו משתמשים במילים האלה במשפט? באילו הקשרים מתאים שימוש במילה אחת ומתי באחרת?
  • שאלה לילדי הגן, או אפילו לכתה א': יש לנו קבוצה שבה 3 פילים וקבוצה שבה 3 נמרים. באיזו קבוצה יש יותר? הניסוח אינו מדויק. לא פירטנו מה יותר! הילדים עשויים להבין שיש אותו מספר של פריטים בשתי הקבוצות, אבל גם לבלבל גודל עם כמות ועם משקל: הפיל "כבד" יותר או "גבוה" יותר מהנמר ולכן ייתכן שיטענו שיש יותר מהפילים. אנחנו רוצים שהילדים יבחינו בדקויות ובהקשר המתאים לשימוש במילות תואר: גדול ו-קטן הם כלליים מאוד ומחביאים בתוכם יחסים רבים נוספים שאינם בהכרח חייבים לבוא בהתאמה (למשל, אבי בוגר בגילו ממני אך אני גבוה ממנו):
    • גבוה--נמוך
    • רחב--צר
    • כבד--קל
    • הרבה--מעט
    • חזק--חלש
    • בוגר--צעיר
  • לדבר על מילים נרדפות ולהשתמש בהן. גם במתמטיקה יש ריבוי משמעות לסמלים ולפעולות מתמטיות. למשל (ופה ההסבר הוא להורים): הסימן '-' (מינוס) יכול לשמש גם כסימן של פעולת החיסור, 2=5-3, וגם לציון מספרים שליליים, וגם לציון הנגדי למספר, הנגדי של 3- הוא (3-)- שהוא 3. גם פעולת החיסור עצמה יש לה 6 משמעויות שונות (ראו את מאמרה של תלמה גביש, "המשמעויות השונות של החיסור ותרומתן לפיתוח החשיבה", וגם את הסרטונים שבהם אני מדגים כמה משמעויות של חיסור פה ו-פה)
  • איך נוכיח ממה יש יותר (או פחות)? באמצעות התאמה חד-חד ערכית [לקשר לרשימה מיוחדת שאכתוב בנושא]: מצמידים לכל איבר מקבוצה אחת איבר מהקבוצה השנייה עד שבאחת הקבוצות אוזלים האיברים ואז הנותרים שייכים לקבוצה שבה יש יותר ומספרם מונה בכמה יותר עצמים בקבוצה הזאת מאשר בקבוצה האחרת. 
  • מטבע של 1 ש"ח מול מטבע של 10 אגורות: מה שווה יותר? ילדים אומרים שדווקא 10 אגורות שווה יותר מהנימוקים הבאים וחשוב שנדון בהם ושנסביר את התכונות השונות ושאפשר להשוות בין עצמים לפי תכונות שנבחר ושערך (כמה שווה) הוא עוד תכונה. 
    • 10 זה יותר מ-1
    • מטבע 10 אגורות גדול יותר ממטבע של 1 ש"ח
    • מטבע 10 אגורות מ"זהב" ואילו של 1 ש"ח מ"כסף"
  • אין לסמוך על דברים שהם ברורים מאליהם לילדים או שבטוח שהילדים מבינים -- לבקש מהם להסביר ואם מתקשים או מסתבכים, שאנחנו נסביר. הסברים רצוי שיהיו פשוטים וקצרים, ושתהיינה דוגמאות מוחשיות רבות.
  • לוודא שהילדים מבינים ושהם יודעים נכון ולא להניח את זה. איך יודעים? שואלים? שואלים שאלות ומעמידים מצבים שבהם הילדים צריכים להפעיל את ההבנה או להסביר. אם מקפידים לגוון ולא לקבע אפשר לגלות מה אכן הובן וכיצד ואז לחשוב איך בהזדמנויות אחרות להסביר להם ולהדגים להם טוב יותר.
  • כשקוראים לילדים סיפור או כשנמצאים בנוכחותם וקורה דבר מה או שנאמר ביטוי מסוים או מילה מסוימת, לשאול להתעניין וכשניכר שאין הבנה אז להסביר, לפרש, לבאר, להדגים ולספר סיפור שממחיש.
  • איך נדגים שימור של כמות? למשל נעביר נוזלים בין כלים בצורות ובגדלים שונים ובעלי קיבולת שונה: מה יקרה כשנעביר מכלי קטן לכלי גדול? מה יקרה כשנעביר נוזלים מכלי גדול לכלי קטן? להראות, להמחיש ולתת להתנסות. נדבר בשפה מדויקת: הכלי צר יותר, או גבוה יותר או מכיל יותר ולא סתם בכלליות לומר גדול או קטן.
  • מה זאת השוואה? כיצד משווים? לפי איזו תכונה או תכונות משווים?
  • למיין. בכמה אופנים ניתן למיין? לפי איזו תכונה ממיינים? (השוואה היא תנאי הכרחי למיון -- ללא השוואה איך נמיין?)
  • לדבר על יחסים (גדול מ-, רחוק מ-, מתחת ל-, נובע מ-, חוזר אל... וכך הלאה -- להסביר, להדגים בהקשר, להשתמש בעצמינו -- לתת דוגמה אישית)
  • שימור של צורה: למשל זווית ישרה, פינה של דף, או משולש ישר זווית: האם הזווית נשארת ישרה גם כאשר נסובב אותה?
  • לדבר על משמעויות של פעולות חשבון [אני עוד ארחיב במפגשים הבאים]
  • לוגיקה: גם / או / שלילה -- [גם כאן, ארחיב בהמשך]
  • מה זה אפס (אין)? לדוגמה: כמה פילים אמיתיים יש לנו בחדר? אין לנו אז נאמר שיש אפס פילים בחדר.
  • התמצאות במרחב: [בנושא זה הרחבתי ברשימות: בקצרה כאן, בפירוט יתר כאן, ובהרחבה ממש כאן]
ללמד תוך כדי התנסות
  • להמחיש, לנסות ולהתנסות
  • לא תמיד אנחנו חייבים להיות המסבירים, אולי ילד אחד יסביר לילד אחר?
  • (הדוגמאות השונות מכל המאמר כולן מציגות התנסויות שונות ומשונות -- ברשימות נוספות אדגים משחקים ופעילויות שאפשר לעשות עם הילדים ואנסה להדגיש את העקרונות שמשולבים בהם). הנה עוד כמה רעיונות:
  • לקחת תמונה מעיתון ולספר עליה כמה שיותר סיפורים שמבחינים בין חלקים שונים, משווים ביניהם, מונים עצמים, מדברים על יחסים (מה מעל מה? מה נמצא מאחור? אילו צבעים בתמונה? מאיזה צבע יש יותר? ... וכו')
  • מה זאת השוואה? לפי מה משווים? ניקח חפצים אמיתיים שיש לנו בבית ונשווה ביניהם לפי אמות מידה שונות ולפי תכונות שונות
  • כשעורכים את השולחן (לבקש מהילדים לעזור) אז לשאול: כמה צלחות? כמה מזלגות? כמה כוסות? אם יגיע עוד זוג אורחים (נאמר, למשל, סבא וסבתא) אז כמה כלים נצטרך להוסיף? אילו?
  • מה משמעות הצבעים השונים ברמזור? איך יודעים איזה מהרמזורים בצומת מיועדים עבורינו ומה תפקידם של שאר הרמזורים? מה משמעות החיצים? מדוע החץ שמורה למעלה משמעותו ישר?
  • תחושת זמן: מודדים 5 דקות במהלך טיול רגלי ואז בודקים כמה מכוניות ראינו וכמה עצים ומה ראינו יותר ולמה זה כך? מדגימים על שירים שהילדים שולטים בהם ומודדים כמה זמן אורכים ואז משתמשים בשירים בתור קנה מידה לילדים כדי לתת להם תחושה של מה זה "כמה דקות" או כמה זה "חצי שעה" וכו'. ננסה לבדוק אילו פעולות אנחנו יכולים להספיק ב-5 דקות.
  • לזכור: מוחשי זה משהו שנתפס בחושים ומופשט הוא מה שנתפס בחשיבה. כדי שהחשיבה תתפוס, צריך לעבור דרך החושים, להבין, להתאמן לבנות דגם חשיבה ורק אז הילדים מוכנים למופשט.

כוונה והדדיות


אחד מתוך שלושת המרכיבים ההכרחיים לצורך תיווך (למידה משמעותית).

הכוונה, שהיא יוזמה של המבוגר או של הילד, מתייחסת לניסיונות שעושה אחד השותפים בתהליך של למידה-הוראה כדי למקד את תשומת לבו ואת הקשב של השותף האחר. ההדדיות, היא היענות ותגובה לאיתותיו של השותף לאינטראקציה. המבוגר מחויב להיענות ליוזמותיו של הילד, ולהמשיך את האינטראקציה בהתאם להתעניינותו ולרצונותיו של הילד. קיומן של אינטראקציה מתמשכת והנאה מהתנסות הלמידה מחייב את המתווך להסתייע במידע על התרבות שהילד משתייך אליה, על יכולתו והעדפותיו, על רמת ערנותו ועל מאפייני הטמפרמנט שלו.

עיקרון התיווך "כוונה והדדיות" כולל שלוש קטגוריות של התנהגות של המבוגר המתווך:
  • מיקוד לא מילולי: הצבעה על חפץ, הסטת מבט, שינוי תנוחת גוף, התקרבות לגירוי
  • מיקוד מילולי: פנייה בלשון בהירה: "הבט", "הסתכל" "הנה כאן", "הקשב", "בוא", "זה מעניין"
  • מיקוד לא מילולי ומילולי: הצבעה על חפץ והמללה בהתאם: "הסתכל, הנה..." 
כוונתו של המתווך (ההורה או המורה) לתווך מנווטת את המהלך כולו. המתווך, המעונין שמקבל התיווך (הילד) יקלוט את מסריו, יארגן את הגירויים כך שיהיו קליטים על ידי החניך (הילד). הוא ידאג לעורר את תשומת ליבו של חניכו ויבטיח שהוא יתרכז ויעקוב אחר הגירוי שנבחר.

בהוראת החשבון, כמו גם בהוראת המקצועות האחרים, ההתכוונות וההדדיות יתרחשו כאשר תתרחש אינטראקציה ישירה בין תלמיד למורה. למשל, על ידי שאלות המופנות אישית לתלמיד מסוים. המורה יכול להתאים את טיב השאלה לאופיו של התלמיד. תלמיד מתקשה יקבל הנחייה אישית באמצעות שאלה שתופנה אליו ותאפשר לו להצטרף למעגל המבינים. לעומתו, אל תלמיד מצטיין תופנה שאלה ברמה שתעורר אותו להתמודדות. השאֵלה למתקשה יכולה להינתן מחומר שכבר נלמד ולמצטיין מחומר חדש באותו תחום.

דפי עבודה ותרגול, ככל שיהיו מדורגים וערוכים היטב, אינם יכולים להחליף את הסיטואציה התיווכית של דיאלוג מורה-תלמיד וגם של תלמיד- תלמיד. לפעמים הסבר של תלמיד-עמית יוצר תיווך שאינו נופל מתיווך מורה-תלמיד.

מאחר שהילדים יכולים לתווך זה לזה , חשוב ביותר הרב-שיח שמתרחש בבית או בכיתה. עד כה לא נמצאה גם תוכנת מחשב שתחליף בהצלחה את התהליך האינטראקטיבי שבין מתַוֵוך למתֻוָוך.

פרמטר ההדדיות וההתכוונות מתאים אך ורק לאינטראקציה בין בני אדם.

דוגמה לכוונה ליצור הדדיות אפשר להביא מתחילת ההוראה של העשרה אינסטרומנטלית. המתווך משתף את הילד בכוונותיו והוא מסביר לו כבר במפגש הראשון עם הנושא שמוחשי הוא מה שניתפס בחושים ומופשט הוא מה שניתפס בחשיבה. מקבל התיווך מודע לעובדה שהמתווך מעוניין ומתכוון ללמדו כיצד להגיע להפשטה. הוא גם לומד את היתרונות של ההפשטה וחש מתי הוא עובר מפעילות קוגניטיבית ברמת ההמחשה לפעילות ברמת ההמחשה.


משמעות


המרכיב השני מתוך שלושת המרכיבים ההכרחיים לצורך התיווך.

תיווך המשמעות נוטע בילד את המודעות לכך שלגירויים, לאירועים, לאנשים ולתחושות יש משמעות רגשית ומילולית. בדרך זו מועברים לילד ערכי התרבות של החברה. תיווך המשמעות מתחיל בראשית החיים. תחילה הוא מועבר באמצעים לא-מילוליים: חיוכים, צעקה והבעות פנים ואחר כך מיתוספת המשמעות המילולית שכוללת מתן שמות לחפצים, לפעולות, לרגשות, לתופעות טבע וכדומה. התיווך האנושי הוא הנותן לדברים משמעות. שימוש עקבי בעקרון תיווך המשמעות מעורר בילד את הצורך לחפש משמעות בכל מה שנקרה על דרכו.

עקרון העברת המשמעות כולל שלוש קטגוריות:
  • שיום – קריאה בשמות של חפצים, של אנשים, של רגשות של אירועים
  • רגש – ביטוי מודגש של התלהבות, התרגשות, או כעס, מילולית או במחוות גופניות
  • הסבר קצר – תיאור קצרצר שמתאר את מהות הגירוי
אנחנו רוצים שהילדים יבינו את משמעות הדברים שאנחנו מסבירים להם: רעיונות, עקרונות כלים וכדומה. הם צריכים להבין לשם מה אלה נדרשים ומה עושים בהם. מילה טובה להשתמש בה היא "כי". לדוגמא: אין לגעת בסיר כי הוא חם. נגיעה בסיר חם מסוכנת כי היא גורמת לפציעה. לא כדאי לנו אם כך לגעת בסיר חם כי הפציעה כואבת מאוד והכאב והסבל לא יעברו במהרה.

התיווך למשמעות עוסק באנרגיה שעל החניך (הילד) להשקיע בביצוע המשימות והרגשות המתלווים לעשייה הזאת. המתווך (ההורה או המורה) משתמש בכל האמצעים כולל הבעות פנים ותנועות גוף, כדי להביא את החניך לאינטראקציה הדדית. לעורר את הצורך בעשייה כלשהי פירושו להפעיל את המרכיב של המשמעות באינטראקציה התיווכית.

במתמטיקה התיווך למשמעות יתבטא בפתרון בעיות שמקבל-התיווך יכיר בחשיבותן ולכן יהיה מוכן להשקיע אנרגיה בפיתרונן.

דוגמה: ההבחנה בין תכונות (ובאופן כללי הבחנה בדקויות): ההבחנה בתכונות ושיומן (לתת להן שם) מאפשרת לנו להשוות (הרי כשמשווים אנחנו משווים לפי תכונה מסוימת, לפי קריטריון מסוים). היכולת להשוות היא זאת שנותנת בידינו את הכוח להבין מה יותר, מה פחות וכו'. לכן הלומד חש צורך להבין את הנושא. אם הילדים אינם מודעים לחשיבות הנושא, טוב יעשה ההורה אם יעמיד בפניהם מצבים שבהן נדרשת ההשוואה או טוב מכך יעמיד את הילד במצבים שבהם הוא נאלץ להשוות ובכך יעורר בילדו מוטיבציה להבין את הרעיון או את המושג ואת משמעויותיו או את אופן ביצועו.

העברה – אל מעבר לצורך מיידי

המרכיב השלישי מתוך שלושת המרכיבים ההכרחיים לצורך התיווך.

עקרון תיווך זה כולל תיאור מילולי שמסייע לילד להרחיב את מודעותו הקוגניטיבית לסביבה מעבר לנדרש לסיפוק צרכיו המידיים. למשל: בשעת האוכל הצורך המידי הוא האכילה, והשיחה על המזון – טבעו, צבעו, טעמו, שמו ותיאור הציפייה להופעתו היא תיווך מעבר לצורך מידי. המתווך משווה בין תופעות, מצביע על מאפיינים נוספים לאלה הנראים לעין, על קשרים בין העבר להווה או בעין ההווה לעתיד או על כלל כמו: "בבוקר אוכלים ארוחת בוקר".

באמצעות תיווך הרחבה - מעבר לצורך המידי, מתקדם הילד מחשיבה ברמה מוחשית ומהישענות על חושיו לחשיבה מופשטת ולשימוש בייצוגים.

פירטתי בדוגמאות בסעיפים הקודמים כמה רעיונות שהדגמתי אותם בכמה הקשרים שונים במתמטיקה ובחיים. והנה דוגמה נוספת, המכנה המשותף מופיע גם כאשר אנחנו מנסים לחבר שני בנים עם שלוש בנות ומקבלים חמישה ילדים; הוא מופיע עוד כאשר אנחנו רוצים לחבר או לחסר במאונך (זוכרים? אחדות מתחת לאחדות, עשרות מתחת לעשרות וכו'...); כמובן, בחיבור ובחיסור שברים אנחנו משתמשים במכנה משותף; אנשים זרים יוצרים קשר ושיתופי פעולה זה עם זה על בסיס של מכנה משותף (עניין משותף); וכך הלאה.
פניו של התיווך לעתיד – ההכנה לקראת…

המרכיב הזה של התיווך מתבטא בהעברת התרבות לפרט, בהקניית אסטרטגיות קוגניטיביות. באמצעות האסטרטגיות האלה יוכל מקבל-התיווך (הילד) להגיע לרמות חשיבה גבוהות יותר. הטרנסצנדנטיות מקנה לחניך (הילד) מרכיבים של זמן, מקום, סדר, רצף וחוקיות , שבאמצעותם יוכל החניך לתפקד ברמה גבוהה יותר.

המדד הזה של התיווך אינו כולל סוגים של אינטראקציות שמטרתן מידית – כמו עצירת ילד שרץ אחר כדור לכביש.

המרכיב הטרנסצנדנטי במתימטיקה מתבטא בהקניית עקרונות חשיבה שיאפשרו למקבל-התיווך לפתור בעיות חדשות שייתקל בהם בעתיד.

לתיווך תהיה הצלחה מקסימלית כאשר יוכל החניך (הילד) לפתור ביעילות בעיות בתחומים מתמטיים ובעיקר חוץ-מתמטיים. היכולת של התלמיד ליישם כללים לוגיים שנרכשו במתמטיקה בתחומים אחרים מצביעה על עצמתו של מרכיב הההעברה בחוויית התיווך.


גדולת המתמטיקה היא גם מכשלתה, היא דורשת בנייה עקבית של מבני חשיבה. דמיינו לכם אבני דומינו שנשענות זו על זו: דיי באחת שתתרופף ומיד יתמוטט המבנה כולו. מאחר שכל שלב קשור ואחוז בשלבים הקודמים לו, נדרשת מהלומד שליטה בשלבים כולם. העיסוק במתמטיקה דורש דייקנות, הבנה ואוטומטיזציה ואין כאן רחמים: טעית? -- לא יועילו התירוצים כגון, זו דעתי. מכאן שגדולתה של המתמטיקה היא בלכידות של יחידותיה ובאובייקטיביות חסרת הפשרות של דרישותיה. בשל כך, היא מחנכת למשמעת פנימית ומחייבת קבלת אחריות אישית על התוצאות.

מצא את השגיאה: יש להזמין את הילדים ולהציע להם להביע את דעתם, לענות ולהשתתף בדיון. אנחנו מסבירים כל טענה. את הטעויות מזהים, מבינים ומתקנים ומהתהליך הזה לומדים. אין לעג ואין בושה לטועים. למעשה, מתשובות שאינן מדויקות ומטעויות לומדים לפעמים הרבה יותר מאשר מרצף מושלם של תשובות נכונות "מהספר". המסר החשוב שעלינו להעביר לילדים הוא שהכול טועים. שגיאות אין מכסים ואין מטייחים ואין מסתירים. שהחכמה היא לאתר את השגיאות, לתקן אותן וללמוד מהן. כך נוכל להימנע מחלקן בעתיד וגם אם נטעה נדע כיצד לנהוג. 


תרבות מתאפיינת בריבוי מרכיביה, בהיקף תופעותיה ובהשפעתה על תחומים רבים בחיי האדם. המתמטיקה אינה מערכת של טכניקות שמבודדת מהתרבות האנושית, היא תופסת את מקומה הנכבד בתוך מסכת שלימה שמקשרת בין הפן המעשי, החשיבה האחריות האישית והשפה. כדאי להקנות את התחושה הזאת לילדינו.  שילוב של תכנים היסטוריים בהוראת המתמטיקה יוסיפו עומק להיבט התרבותי של המקצוע. אפשר גם לשלב תכנים מהמסורת ומהמקורות שלנו, למשל, במקורות העתיקים של היהדות מופיעה המתמטיקה לא כענף מדעי תיאורטי ותלוש מהמציאות אלא ככלי שימושי שנוגע לבעיות הלכתיות יום יומיות.  במקומות מסוימים,  הסקרנות האינטלקטואלית והאופקים הרחבים של חכמי ישראל גרמו להם להרחיב את הדיונים אל מעבר לבעיה הקונקרטית,  וכפי שנראה להלן,  אם ניגשים אל הטקסטים בצורה פתוחה ובלתי מגמתית, אפשר למצוא טענות ותוצאות מעניינות במיוחד. 

הנה דוגמה אישית: לימדתי את בני, אביב, על פאי ועם כל מיני הדגמות על מהותו ועל אופן הערכתו וחישובו גם מצאתי לנכון להעלות את הקשר למקורות. בספר דברי הימים ובמלכים יש הוראות על בניית כיור שקוטרו 10 אמה והיקפו 30 אמה ומכאן מקישים שהיחס בין ההיקף לקוטר הוא 3 (קירוב לא רע, אבל גס בהרבה ממה שהיה ידוע באותה התקופה על ידי היוונים ועל ידי הבבלים, כנראה). שאל אביב, מה זה אומר על הציטוט מהתנ"ך: האם אכן "דיברה תורה בלשון בני אדם" והטקסט וההוראות הונמכו או אולי שהכתוב השתבש או שיש טעות לכותב... -- עצם הקישור מראה שהנושא אינו תלוש מהתרבות ואפילו עורר אצלו, ילד בכתה ה', מחשבה ויצר לשאול שאלות חשובות (ולא ניכנס לדיון עצמו -- המעוניינים יכולים לעניין, למשל ב- ערכים מדוייקים של פאי, בועז צבאן ודוד גרבר, או ב-דף ספר - בדד - בכל דרכיך דעהו 25 - עריכה עלי מרצבך - הוצאת אוניברסיטת בר-אילן).  מידי שנה ב-14 במרץ (ויש המהדרין ומקפידים בשעה: 1 ו-59 דקות) נהוג לחגוג בעולם את יום הפאי. זאת דוגמה נוספת לקישור לתרבות -- באותו היום חוגגים כמה אירועים נוספים ומציינים אותם. הקשר למציאות ולעבר ולתרבות כמו גם לשימושים תורם ללמידה ולהבנה. 

שפת הסימטריה - המשוואה שלא נמצא לה פתרוןשתי דוגמאות נהדרות נוספות לקשר שבין מתמטיקה למציאות ולתרבות הן חיתוך הזהב ו-סימטריה. אפשר לקרוא ולהתרשם מהקשרים הללו למשל מספריו של מריו ליביוחיתוך הזהב ו-שפת הסימטריה. מעניין ששני מושגים אלה באים לידי ביטוי בהקשר לנושא זכייתו בפרס נובל של פרופסור דניאל שכטמן מהטכניון.

קיים קשר הדוק בין תחומי תוכן רבים בשל היותם שזורים על פעילויות קוגניטיביות שמשותפות לכולם, אלו הן אופרציות מנטליות. אנאליזה (ניתוח), למשל, היא אופרציה מנטלית, שאנו נזקקים לה גם בעת פיתרון בעיה מתמטית וגם כאשר מנתחים יצירה ספרותית או תופעה חברתית. הוא הדין לגבי תהליכי השוואה ומיון ולגבי אופרציות מנטליות נוספות. תלמיד מתמטיקה חייב להפעיל אופרציות מנטליות מרובות, שיכולות לשמש מנוף לתהליך תיווכי.



נראה דוגמאות רבות אבל הרעיון הוא:
איך נעשה את זה?
מתוך, Candy can do it
  • לצאת מעולמו של הילד ומסביבתו הקרובה ורק אז להגיע להכללה מתמטית ולתופעות שונות בעולמנו
  • להסביר וללמד עקרונות מתמטיים שהולכים ומתפתחים: כך נביא את הילדים לשליטה בנושאים שהם לומדים ולהבנתם ברמות שונות
  • פשוט. לא לסבך. מה שפשוט קל ללמוד וקל להסביר
  • אנחנו ההורים יכולים להיות שותפים ללימוד של הילדים בבית הספר ולסייע לילדים כשהם מתקשים וגם להשלים להם את הנלמד ולהרחיב
  • ננסה לספק לילדים כלים לפתרון בעיות חדשות: כאלה שהם טרם נתקלו בהם (במקום לשמוע אמירות כמו "לא למדנו" או "זה לא היה בחומר")
  • נלמד כיצד להקנות לילדים עקרונות שבאמצעותם יוכלו להסתייע בפתרון בעיות בתחומים חדשים, כמו מדעים ופיזיקה. לדוגמה: הצורך באיסוף נתונים כדי להסיק מסקנות
  • נשתמש ונגדיר מושגי יסוד, כאלה שמלווים את הילדים בתחומים רבים, כמו: גודל, צבע, כמות, צורה, מיקום וכו' 
  • ננסה להקנות לילדים באמצעות העיסוק בחשבון תהליכי חשיבה בסיסיים, אולי בכך נוכל למנוע או לצמצם קשיי למידה בעתיד 
  • נראה כיצד להביא את הילדים לכדי שליטה ואוטומטיזציה, כשאלה מושגות בעזרת חזרתיות יצירתית, מבלי להלאות את הילדים בשינון משעמם 
  • נתרום את חלקינו בפיתוח היצירתיות של הילדים בשעה שהם ממציאים בעצמם סיפורים חשבוניים
  • כל שלב שנסביר נלווה בפתרון ובהמצאת בעיות שמיועדות להקנות משמעות ושליטה
  • טעות אינה בושה. הכול טועים. נתן דוגמה אישית שטעויות מוצאים, מתקנים ואז לומדים מהתהליך כדי להימנע מהן בעתיד.
  • ננסה להבין כיצד נוכל לסייע להשלים את הנעשה והנלמד בבית הספר כדי להקיף כל תחום מכל היבטיו וכדי שכל שלב שנלמד יחזק את קודמו



רון אהרוני

מדוע הורים צריכים לדעת עקרונות הוראה? מהרבה סיבות. ידע כללי, הבנה מתמטית שלהם עצמם, חיבור לילדים, הבנה מה קורה עם ילדיהם. אבל יש עוד סיבה: הם יכולים לעזור. 

אומר כאן דבר שיישמע כסותר את הדברים האלו. דבר שהוא בעיני חשוב מאין כמותו: שינוי אמיתי בחינוך יכול לבוא רק מתוך המערכת. תרומות מן הצד הן משניות. העבודה החינוכית האמיתית נעשית בכיתה. 

אבל ההורים יכולים לתרום לאווירה החינוכית, לכיוון הכללי. האכפתיות שלהם והידע שלהם, אם ינותבו בצורה חיובית, ישפיעו על המערכת כולה. כל הורה שמבין מה קורה עם ילדו בבית הספר משפיע על המערכת. 


במה נעסוק במפגשים הקרובים?

הכוונה היא לעסוק במפגשים הקרובים במתמטיקה כשפה וכיצד זה בא לידי ביטוי במתמטיקה של בית הספר היסודי. במפגש הבא (ל"ג בעומר) נקיים סדנת "הכה את המומחה": ההורים יביאו בעיות שהתקשו להסביר לילדים ואני אפתור אותן על הלוח ודון כיצד מסבירים לילדים.

בשבועות הבאים נעסוק במבנה המספר העשרוני ואז במשמעויות של פעולות החשבון. העיסוק במשמעויות פעולות החשבון וכיצד ההבחנה בדקויות מסייעת להתמודד עם בעיות מעשיות בחיים ועם "בעיות מילוליות" במתמטיקה. ואח"כ? נדבר על זה כשנגיע.


המורה,


מבנה מומלץ לשיעור


מבנה מומלץ לשיעור

5 דקות תרגול מהיר

כל שיעור ייפתח במספר דקות של תרגול מהיר של חומר שכבר נלמד. אפשר לשלב בחזרה הזאת:
ספירה במקהלה: כאשר אצבעה של המורה מונפת למעלה הילדים סופרים במקהלה מ-0 ומעלה. כאשר המורה מורידה את האצבע, כל הילדים משנים את כיוון הספירה (מהמספר שאליו הגיעו ממשיכים לספור אחורנית). מדי כ-10 שניות משנה המורה את כיוון האצבע ובעקבותיה משנים הילדים את כיוון הספירה. שינוי כיוון האצבע של המורה מחייב את התלמידים להיות ערניים וממוקדים.
שאלות מבדחות כמו: כמה פילים בכיתה? - אפשר לשחק זאת כך: הילדים יוצרים את צורת האפס בשתי הידיים - בוהן לבוהן, זרת לזרת אצבע לאצבע וכך הלאה (צורת הספרה). אפשר להחליט על סימן אפס אחר - שילוב הידיים ואי-הרמת האצבעות (משמעות האפס).
משחקים של התמצאות במרחב: כל הילדים עוצמים עיניים, עומדים בשקט ומחכים להוראה ועכשיו כולם פונים שמאלה, או : אם יפית תפנה ימינה מה יהיה מלפניה?

חידות

במשך הזמן יוכלו המורים לקבל מקבץ של חידות שיגוונו את ההוראה והלמידה.

התייחסות לשיעורי-הבית

שיעורי-הבית חייבים להיבדק דרך קבע. יש להתייחס לשגיאות ולבחון את סיבותיהן. יש להגיב על עבודה יצירתית ולבקש מהילד היצירתי שישתף את הכיתה באופן עבודתו.

הקניית חומר חדש

לדוגמה, 


יצירת סיפור חשבוני עם פעולת חיסור
מ: המציאו כמה שיותר סיפורים חשבוניים המתאימים למצויר בדף הזה, וספרו לכולנו מה המצאתם.ת: יש 5 ציפורים על העץ ו-3 ציפורים עפו. כמה ציפורים יש בתמונה?מ: אני מזמינה אל הלוח 6 ילדים. כל אחד רושם את התרגיל המתאים. שאר הילדים רושמים במחברותיהם 8 = 5+3
ת: מהי התשובה המלאה?ת: בתמונה יש 8 ציפורים.מ: זיכרו, בסיפורים חשבוניים צריך לתת תשובה מלאה בעברית.
מ: מישהו יכול לספר עוד סיפור על הציפורים?
אם הילדים מתקשים, המורה פותחת:
מ: היו 8 ציפורים. 3 מהן עפו והיתר התיישבו על הענף. כמה ציפורים יושבות על הענף? את התרגיל החשבוני כותבים כך : 5 = 8-3מ: התרגיל החשבוני נקרא גם: סיפור חשבוני.
ת: לי יש סיפור נוסף: היו 8 ציפורים. 5 מהן התיישבו על הענף והיתר עפו. כמה ציפורים עפו?מ: אילו סיפורים יש לנו על הילדים? התבוננו היטב בציור, התבוננו בכותרת ונסו להמציא סיפורי חיסור.
במרכז התמונה יש קבוצת ילדים. התבוננו בהם, איספו את כל הנתונים וחישבו על סיפורי חיסור רבים ככל שתוכלו.

תשובות אפשריות:

7 ילדים שיחקו על הדשא. ל-2 מהם היו עפיפונים. לכמה מהם אין עפיפונים?
7 ילדים שיחקו. 2 מתוכם היו בנות. כמה בנים שיחקו?
7 ילדים משחקים. פניהם של 5 מהם מופנות אלינו. כמה ילדים אינם פונים אלינו?
7 ילדים משחקים. ל-3 מהם שיער בהיר. לכמה מהם שיער כהה?
חוזרים על אותו תהליך לגבי הארנבים והגזרים.
מ: כמה גזרים יש בתמונה?
ת: תשעה.מ: מה קרה להם?ת: ארנבים אכלו 3 מהם.
מ: מה אפשר לשאול?ת: כמה גזרים נשארו שלמים?

כל שיעור מסתיים בסיכום

מ: מה למדנו היום?
ת: המצאנו סיפורי חיסור.מ: ומה עוד?
המורה לימדה שהילדים עושים איסוף נתונים.
ת: למדנו לאסוף נתונים בזהירות. וראינו שאפשר ליצור מהנתונים האלה סיפורי חיבור וסיפורי חיסור רבים.ת: למדנו איך כותבים חיסור.מ: היום יש לכם שיעורי-בית מעניינים. איספו את הנתונים על השכנים בבית שלכם. כמה גרים בקומת הקרקע, כמה בקומה הראשונה והמציאו סיפורי חיסור עם הנתונים שלכם. אם מישהו גר בבית פרטי שיתייחס לשכנים מסביבו. מחר הילדים יספרו לכולנו או יקראו לפנינו את מה שהם כתבו.

שיעורי-הבית

יכולים להינתן מחוברות העבודה, או ממצבים יומיומיים. לשיעורים הקשורים לחיי היומיום, כמו במערך שלפנינו, יש חשיבות רבה, כי החשבון נעשה חלק מחיי הילד.

כמה דברים להבין ולזכור:
  • כל שיעור הוא חלק ממארג שלם של נושאים.
  • אנו מלמדים מתוך גישה שיש להקנות לילדים מושגים בסיסיים שמסייעים לחשיבה. לפיכך, יש מושגים רבים שהילד אמור לרכוש.
  • מומלץ לערוך רשימת מושגים שהילדים אמורים לדעת בתום כל יחידה.
  • כדאי לנסות ולסכם מה מצפים שהילד יידע עד לסיום אותה יחידה.
  • האם הושגו המטרות שהצבת לעצמך?
  • תוכלו להיעזר ברשימה לתכנון המשך העבודה.
  • בעיות מיוחדות, קשיים מיוחדים, תשובות טובות במיוחד וכל נושא שעשוי לסייע לך ולהעשיר אתכם ואת עמיתיכם ושתרשמו לפניכם סמוך להופעתם יתרמו לכם  ולעמיתיכם.







* נכתב על ידי תלמה גביש ומפורסם באישורה



כיצד לעבוד עם שלושה סוגי תלמידים?


כיצד ניתן לעבוד עם שלושה סוגי תלמידים אלה?

הדגמה

סיפורים חשבוניים

הנושא: אילו סיפורים חשבוניים מסתתרים בתמונות שלפניכם?

הדרכה לילד המתקשה

כמה ילדים בתמונה? (מנייה)
האם כולם ביחד?
כמה במים?
כמה מחוץ למים?
איך אנחנו יודעים שאלו שמחוץ למים היו קודם במים? (הטיפות).
אם גם הם היו במים, כמה ילדים היו קודם במים?
קודם היו 7 ילדים במים, 2 יצאו מהם, מה אפשר לשאול?
איך נכתב התרגיל?
ראוי ללוות את הדיאלוג עם הילד בחיזוקים חיוביים כדי להגביר את בטחונו.

הדרכה לילד השולט בחומר

מ: הסתכל בציור וספר את הסיפור:ת: שבעה ילדים התרחצו בבריכה. שנים מהם יצאו מהמים. כמה ילדים נשארו במים?מ: מהו התרגיל?

הדרכה לילד היצירתי

מ: ראינו שהתרגיל 5 = 2 - 7 מתאים לסיפור שסיפרנו, אבל פה יש עוד תרגיל, איזה סיפור יתאים לתרגיל הנוסף?ת: היו 7 ילדים. ל-3 מהם אין שיער שחור. לכמה ילדים יש שיער שחור?ת: יש לי סיפור, אבל הוא לא לפי התרגיל.מ: מעניין לשמוע, ספר לנו.
ת: בתמונה יש שבעה ילדים. ראשו של ילד אחד שקוע במים. ראשם של כמה ילדים אינו שקוע במים?ת: 7 ילדים התרחצו בבריכה. 3 מתוכם הן בנות. כמה בנים התרחצו?
אפשר, כמובן, להציע עוד הצעות, כמו:
3 בנות היו בקבוצה, אחת יצאה מהמים. כמה בנות נשארו במים?4 בנים בתמונה 3 במים, כמה בנים מחוץ למים?5 ילדים משכשכים במי הבריכה. שני ילדים יצאו ממנה. כמה ילדים יושבים על כסא-נוח? (אפס). בהומור ניתן להראות שאין קשר בין הנתונים שנבחרו לבין השאלה.
המורה תיקבע לעצמה עד כמה היא מעונינת להתמקד בשני התרגילים הנתונים ועד כמה היא מעונינת בהפלגה מעבר להם.
הערה כמו: "סיפרת סיפור חשבוני יפה, אבל היום נשתדל לספר רק סיפורים הקשורים לתרגילים שלפנינו", עשויה למקד ילד יצירתי, שאינו ממוקד, בנושאים שבהם יש לעסוק. לפעמים ילדים כאלה מאבדים חומר ונכשלים, למרות כישוריהם.
כל הילדים משתתפים בדיון הקבוצתי. האזנה הדדית מפרה את הלמידה של כל הילדים.

* נכתב על ידי תלמה גביש ומפורסם באישורה


סיפורים חשבוניים


סיפורים חשבוניים

שיטת סינגפור מעודדת יצירת סיפורים חשבוניים רבים ככל האפשר, כדי שהילד יבין ויפנים את משמעות המספרים.
סיפורים חשבוניים משיגים את מטרותיהם כאשר:
א. הנושא לא חוזר על עצמו. למשל, אם ילד א' מספר: "היו לי 3 עפרונות ויעל נתנה לי עוד 2 עפרונות. עכשיו יש לי 5 עפרונות", וילד ב' חוזר כמעט לגמרי על הסיפור: "היו לי 2 עפרונות ודן נתן לי עוד עיפרון אחד, עכשיו יש לי 3 עפרונות", זוהי חזרה.
התגובה של המורה: זה סיפור נכון, אבל אני מבקשת סיפור שלא יהיו בו עפרונות וגם שהמספרים יהיו אחרים.
ב. הסיפור הוא הגיוני. למשל, סיפור כמו: "היה לי בית אחד וגלי נתנה לי 4 בתים. עכשיו יש לי 5 בתים" אינו עומד במבחן המציאות.
ג. הסיפור מכיל גם פעולות שכבר נלמדו ולא רק את הפעולה הנלמדת ברגע הנוכחי - בשלב מתקדם יותר, כאשר הילדים שולטים בכמה פעולות חשבון, חשוב לעודד גיוון של הסיפורים שיכילו גם פעולות אחרות שאינן נלמדות באותו זמן אלא נלמדו בעבר. גיוון זה מונע קיבעון, מעודד יצירתיות ומועיל להפנמה.

הסבת תשומת ליבו של הילד למספרים הנמצאים בעולמו

עמוד 7

מ: כולנו מתבוננים בעמוד 7. למה שמו של העמוד : '7'?מ: נמנה את מספר העמודים מתחילת הספר ועד אליו.מ: אילו עמודים נכללים במניין?
מ: האם הכריכה כלולה במניין העמודים?מ: נתבונן שוב בעמוד 7, מה מספר העמוד שלפניו?
ת: 6.מ: מה מספר העמוד שאחריו?
ת: 8.

דוגמה לסיכום


עמוד 6
מ: מה למדנו בעמוד 6?
ת: אפס, אחת, שתים; לכתוב נכון את הספרות; בעברית יש מספרים אחרים לזכר ונקבה;
מ: לאיזה מספר אין זכר ונקבה?
ת: אפס.
מ: מה עוד למדנו בעמוד 6?ת: אפס מחברות, רובוט אחד, נקודה אחת, שני ילדים, שתי נקודות.
מ: מה זה: 'זכר' ו'נקבה'?
ת: ילד הוא זכר וילדה היא נקבה. רובוט הוא זכר, נקודה היא נקבה.מ: היום ניזכר במילים: 'זכר' 'נקבה'. המורה מציגה את המילים לילדים ותולה אותם בראש הטבלה שבה הוצגו כבר: אפס, אחד, אחת, שנים, שתים, שני, שתי.מ: התבוננו בעמוד 7, מה נלמד היום?מ: מי יכול למנות 3 עצמים כלשהם?
מ: מי יכול להמציא סיפור חשבוני על המספר 3?ת: היו לי 2 עפרונות המורה נתנה לי עוד עיפרון אחד, עכשיו יש לי שלושה עפרונות.
היום נלמד לכתוב נכון את 3, 4, 5.
הכנסת ספר הכיתה תיעשה בחגיגיות, לאחר, או בזמן, שהילדים מכירים את המספרים עד 10 במנייה, בכתיבת הספרה ובזיהוי שמות המספרים בעברית.
מ: התקדמתם כל-כך יפה, כפרס על התקדמותכם אני מחלקת לכם היום את ספר הכיתה.
מומלץ לא לעטוף את הספר, כריכתו האחורית מקלה על זיהויו. כל ילד יקבל ספר עם מדבקה עליה רשום שמו. רצוי לאפשר לילדים לדפדף בספר כדי להתיידד איתו.
איזה דף מוצא חן בעיניכם במיוחד?
מ: בספרים האלה אסור לכתוב או לצייר. נשמור עליהם נקיים, ונשאיר אותם בכיתה בסוף היום, אלא אם כן המורה אומרת אחרת.
הדיון בכיתה מפעיל את כל התלמידים. ספר הכיתה הוא מרכז הדיון. המעבר לחוברות העבודה ייעשה בהנחיית המורה.

תרגול בעל-פה

לתהליך האוטומטיזציה תפקיד מרכזי בהפנמה ובשליטה בפעולות החשבון. ילד שאינו צריך להשקיע כוחות נפשיים בפעולות חשבוניות בסיסיות, כי הוא שולט בהן ומבצע אותן אוטומטית, יכול להפנות את הקשב שלו לפעילויות מנטליות גבוהות יותר במתמטיקה.
לכן, יש לחזור מדי יום על ספירה עולה מ-0 עד 10 (מקהלה מדברת). לאחר שהמורה וידאה שכל הילדים שולטים בספירה זו, נעבור לספירה יורדת מ-10 עד 0.
לאחר שליטה מלאה בשני סוגי הספירה, נעבור לספירה בקפיצות: 0,2,4,6,8,10
לאחר השליטה בספירה זו : ספירה אחורה מ-10 ל-0 בקפיצות של 2.
בכל שלב מתקדם חוזרים מפעם לפעם לשלבים קודמים, במיוחד לחיזוק המתקשים.
במסגרת חזרה זו אפשר להפעיל את הילדים בתחילת כיתה א' על-ידי פעילויות כמו: להניח מספר עצמים עד 10 ליד כל ילד. הילדים מונים את העצמים ורושמים במחברתם את הספרה המתאימה. הם מונים לפני הכיתה את הפריטים וכותבים על הלוח את הספרה המתאימה.
למשל: יש לי 3 קשיות. הילד מצביע: קשית אחת ועוד קשית, ביחד 2 קשיות.
2 קשיות ועוד קשית, ביחד יש לי 3 קשיות.
כל הכיתה סופרת ביחד: אחת, שתים, שלוש, באותה עת הילד שמנה את הקשיות נוטל אותן אחת לאחת ואוסף שלוש מהן בידו המורמת.
בספר : מנייה של העצמים ושל הנקודות.
המורה או אחד התלמידים מקישים על השולחן, יתר הילדים, מונים את הנקישות ומרימים אצבעות כמניין הנקישות. מכריזים על המספר, כותבים אותו על הלוח.
בגלל השימוש בזכר ונקבה במספרים בעברית חייבים להביא עצמים שונים ולהראות: שבע עגבניות, שבעה מלפפונים.
כבר מראשית תהליך הלמידה, יש להקפיד על אמירה נכונה של המספרים. להצביע על שולחן, להרים אצבע אחת ולומר: "שולחן" הכיתה משלימה: "אחד", "מחברת", "אחת" וכו'.

המעבר לחוברת העבודה

ספר הכיתה וחוברות העבודה מלווים בהוראות מילוליות ומרבית הילדים עדיין אינם קוראים. המורה מכינה את הילדים לעבודה בחוברות.

דוגמה

מעבר לתרגיל 1: 

מ: הסתכלו בדף. מה אתם רואים בו?ת: עפיפונים.מ: מה עוד?ת: מילה למעלה.מ: מישהו יודע לקרוא את המילה? המורה כותבת על הלוח: התאימו.מ: המילה הזאת תלווה אותנו הרבה זמן. כדאי שנכיר אותה. אני מכניסה אותה לילקוט מילים. למעלה כתוב : תרגיל אחד. את המילה "תרגיל" אין צורך שנכניס לילקוט שלנו. היא תופיע בראשי עמודים רבים, נלמד אותה במשך הזמן.
המורה תולה את המילה : "התאימו" על לוח במקום בולט.
מ: נקרא אותה ביחד.
החשיפה למילים השימושיות תהיה גלובלית, כדי להביא את הילדים לעצמאות מהר ככל האפשר. הוראת הקריאה השיטתית נעשית במסגרת שיעורי הקריאה.מ: גם למטה יש מילים. אלו מילים מאוד חשובות. נכניס אותן לילקוט המילים שלנו.
מצביעה על הפלקט שבו המילים והספרות: אחד, אחת, שניים, שתיים וכו'.המורה מסבירה את משמעות המשימה, פותרת עם הילדים 2 התאמות, ונותנת להם לסיים את המשימה בעצמם.



יצירתיות

שלב הדיון בספרי הכיתה מאפשר התבטאות לילד המתקשה, לילד השולט בחומר ולילד היצירתי. 


* נכתב על ידי תלמה גביש ומפורסם באישורה

דוגמאות לפיתוח שיחה "חשבונית" בכיתה


דוגמאות לפיתוח שיחה "חשבונית" בכיתה

תרגול כזה ילווה את הכיתה גם בלימוד היחידות המתקדמות, ובעבודה על מספרים גדולים מעשר.
בכל מספר יש להציג הדגמות רבות. נתחיל ב-1. חשוב לעשות התאמה בין המספר לבין העצמים הנמנים, למשל, נתון עמוד ובו ציורים של עצמים שונים:
התמונה מתוך קשרים והכשרים, כתה א' ספר 1
מ: כמה גלגלים לאופניים בציור שבעמוד?ת: שניים.מ: היכן יש לנו שני דברים? [הכוונה על השולחן שעובדים לידו, ולא בתמונה]ת: יש פה שני ספלים.מ: הנח את שני הספלים על השולחן של _______מ: מי יכול להצטרף ולחפש 2 עצמים נוספים? הנח אותם על ____, מנה אותם.מ: שימו לב: שני ילדים, שתי ילדות.
בעת המנייה בעל-פה יש להקפיד על שימוש נכון בזכר ובנקבה החל מההתחלה.
המורה תיתן קודם דוגמאות לסיפורים חשבוניים ורק אחר-כך תפנה לילדים ותבקש שהם יספרו סיפורים כאלה.
מ: מי יכול לספר לנו סיפור חשבוני על 2?
ת: יש לי שני עפרונות. (מראה לכיתה).ת: היה לי עיפרון אחד ולקחתי עוד עיפרון. עכשיו יש לי שני עפרונות.

* נכתב על ידי תלמה גביש ומפורסם באישורה




הקניית המנייה במספרים 0-10

הקניית המנייה במספרים 0-10


מציגים לילדים תמונות בכרטיסים, בכל כרטיס כמות שונה של עצמים. בכרטיסים שבהם יש יותר מעצם אחד אין הכרח שהעצמים יהיו בעלי אותם הצבעים ובכלל באותו המראה. למשל,

כרטיס ובו ציור של פינגווין אחד.
כרטיס ובו ארבעה פרפרים 
כרטיס ובו שלוש ציפורים 
כרטיס ריק

וכך הלאה: המטרה היא שיהיו לנו לפחות 11 כרטיסים כדי שנוכל להציג דוגמה אחת לפחות של מניית עצמים בכמויות השונות מ-0 ועד 10, ולא בהכרח לפי הסדר. אדרבא, שלא לפי הסדר. למשל: 1, 4, 3, 0, 5, 2, 10, 8, 6, 7, 9. 

אין צורך לרשום את המספרים בעצמם. 

ההבחנה בין מנייה לספירה

ספירה היא אמירה של המספרים לפי סדרם ללא כינויים (מספרים טהורים).
מנייה היא ספירה של עצמים. למספר יש כינוי (מכנה), הוא מונה משהו.
בעברית היומיומית, וגם בשפות אחרות, אין מבחינים בין שני התהליכים האלה. בשפת היומיום בעברית אנחנו משתמשים ב"לספור" גם למנייה וגם לספירה.
(באנגלית COUNT).
המשמעות הראשונית של המספר היא דווקא במנייה, אבל בגלל השימוש הנפוץ במילה "ספירה", השתמשנו בספרים חלקית בשפה המדוברת.
יש להרבות במנייה בכל שלב של ההוראה.


למשל, מניית ילדי הכיתה, מניית ילדים בטור, כמה ילדים הגיעו בבוקר לכיתה, כמה חסרים, כמה שולחנות בכיתה, כמה כסאות בכיתה וכו'.
תוך כדי המנייה אפשר לכוון את הילד למיון:
כבר בשלב מוקדם של הלמידה מעוררים את הצורך במכנה משותף. למשל, כמה הם 3 תפוחים ו-4 אגסים? הילד יגיע לרעיון שאי-אפשר לקבצם למספר אחד, אלא אם נקרא להם בכינוי (מכנה) משותף: 7 פירות.
זהו תהליך של מיון שהשלכותיו הן מעבר לחשבון.

הקניית המספרים נעשית ב-4 שלבים:

  1. משמעות המספר
  2. כתיבת המספר
  3. הכרת שם המספר בעברית, וזיהוי המילה הכתובה
  4. המספרים בזכר ובנקבה
1. משמעות המספר

משמעות המספר היא מנייה של אובייקטים. הקניית משמעות המספר נעשית באמצעות המחשות מגוונות וריבוי של סיפורים חשבוניים בעל-פה, על-ידי המורה והתלמידים כאחד.
אמצעי המחשה: קשיות, מקלות של ארטיקים, אבנים, קוביות, מקלות "דוקים", כדורי פלסטלינה, חרוזים וחוט להשחלה, זרעי שעועית, 'בייגלך' בצורות ובגדלים שונים, גולות, מדבקות צבעוניות, ושאר אמצעי המחשה טבעיים מעולמם של הילדים. מגוון האמצעים מסייע לתלמידים להפנים את הרעיון שהמנייה אינה מותנית במהות, צורה, גודל, צבע, מקום, וכו'.
ארבע עגבניות, ארבע דלתות, ארבע ילדות או ארבעה עפרונות, כולם אותה כמות, שהיא 4.
השימוש בהומור מסייע להבהרת המושגים:
לדוגמה: כמה זה ילד ועוד מלפפון? כמה פילים בכיתה?
חשוב לשתף את כל החושים במנייה ולשלבה בשיגרה הכיתתית:
טעם: אכילת 'בייגלך' בצורות שונות;
ריח: הרחה של לימונים ותפוזים בעונתם (אפשר לשחק בעיניים עצומות, כמה לימונים הרחתם? כמה תפוזים הרחתם?)
מישוש: שיפוד כדורי פלסטלינה על מקלות של "דוקים"; מניית כסאות תוך כדי מגע בהם.
ראיה: התבוננו ב… לספר הכיתה תפקיד חשוב בהפעלת חוש זה. לדוגמה: עמודים 10-11 לכיתה א'.
שמיעה: המורה מקישה על חפצים שונים, הילדים מקשיבים ומונים כמה נקישות השמיעה המורה?
שיתוף כל החושים בתהליך המנייה מעמיק ומגבש את הייצוג הפנימי של משמעות המספר.


לא לבלבל עם "סגנונות למידה" ותיאוריות למידה שקשורות (ריבוי אינטליגנציות של גרדנר, למשל). ראו רשימה שלי על סגנונות למידה.

2. כתיבת המספר

חשוב להקפיד על כתיבה נכונה של הסְפָרוֹת, מן הטעמים הבאים:
א) כיווניות הכתיבה קובעת את טיב הספרות.
ב) אותיות בלתי קריאות בטקסט מילולי אפשר, לעתים, להשלים על סמך ההקשר, מספרים בלתי קריאים לא ניתן להשלים, כי אין הֶקשר.
ג) כיוון הכתיבה מתאים לכתיבה המקובלת בעולם.
ד) כתיבה נכונה היא יעילה יותר.
לדוגמה:
ילד שכותב 9 כך:
או כך:

יסבול מחוסר בהירות כל חייו, כי כך אין כותבים את הספרות בכל העולם. איבוד המאפיינים האוניברסליים של צורת הספרה עלולה לבלבל את הקורא.
ילדים שמאליים נוטים לכתוב את הספרות כמודגם לעיל. למרות נטייתם זו, יש לסייע להם לכתוב נכון, כדי שהספרות יהיו קריאות. קשה להשפיע על סגנון כתב-היד, שכן הוא אישי, אבל אם מלמדים את הספרות מלכתחילה נכון - גם אנשים בעלי כתב-יד לא קריא יכתבו ספרות קריאות.
ה) ניכרת חשיבות לעצם האימון המוטורי של כתיבה בכיוונים הנכונים. האימון המוטורי תורם לפיתוח התפיסה המרחבית.
ו) במהלך כתיבת המספרים, נחשף הילד למושגים: "למעלה, למטה, ימין, שמאל, אמצע, קו ישר, קו עגול", ודומיהם.
האימון הנדרש לכתיבה ייעשה תחילה על הלוח, אחר-כך על דפים חלקים, ולבסוף בדף של משבצות גדולות. הכתיבה במשבצות תסייע בעתיד לכתיבה מאונכת של תרגילי חבור, חיסור, כפל וחילוק. חשוב לאמן את הילד לכתוב בתוך המשבצות. אנחנו ממליצים לעבור בהדרגה מהדפים החלקים, למשבצות גדולות של סמ"ר. אפשר להיעזר במחשב ליצירת דפי אימון כאלה. לאחר שהילדים יהיו מסוגלים לשלוט טוב יותר במוטוריקה העדינה שלהם, ניתן יהיה להעבירם לכתיבה במחברת חשבון רגילה.

דוגמות להקניית מספרים אחדים

מקרא: מ = מורה; ת= תלמיד (תשובה מצופה).

המספר 1

1. משמעות המספר

המורה עוברת בין הילדים ומצביעה על חפצים: מחברת אחת, ספר אחד, עיפרון אחד, חוברת אחת, קיסם אחד, מחברת אחת, שעון אחד, ועוד (חפצים מגוונים ככל האפשר).
המורה מבקשת מהילדים להצביע על אביזר אחד כלשהו.
אפשר גם לשוחח על כריך אחד (הוא מורכב אמנם ממספר מרכיבים, אך הוא אחד בתור כריך, גם ספר מורכב מהרבה דפים אבל הוא ספר אחד).
המורה מצביעה על החפצים והילדים משלימים במקהלה את המספר.

2. כתיבת הסיפרה

מ: הדף הראשון של המחברת יהיה דף שער שתוכלו לקשטו.
מ: נלמד לכתוב נכון את הסיפרה: אחת. נתפוס נקודה באוויר, נלך איתה באלכסון כלפי מעלה וימינה, נתפוס את הנקודה שלמעלה ועכשיו… נוריד קו ישר למטה, לכיוון הרצפה".
כמו בלימוד כל הספרות גם כאן: תחילה אימון ביד באוויר, אחר-כך כתיבה על הלוח, על דפים חלקים, על דף משבצות, זיהוי והעתקה של המילה המתאימה.

3. כתיבת המספר בעברית

מ: אני כותבת על הלוח את המילה : אחת, וגם את המילה : אחד.אַחַת זה לנקבה, כלומר, לבנות. אומרים : ילדה אחת. אֶחָד, זה לזכר. ילד אחד.
המורה עוברת בכיתה ונוגעת בעצמים. הכיתה במקהלה:
שולחן אחד; מפה אחת.
וכך הלאה.
המורה מכניסה את הסיפרה ואת המילים לפלקט הבא.

דוגמה נוספת

המספר 5

1. משמעות המספר

יש לעבוד על מנייה עד 5. הילדים יביאו 5 דברים: עפרונות, מחקים, אבני חצץ, מחברות, משחקים (קטנים), גולות, גביעי יוגורט וכו'.
חשוב להשתמש במקהלה מדברת בעת המנייה ובריתמוס שיאפשר הפנמה. בתהליך המנייה, אנו מונים בקול מה שיש בכיתה: עפרונות, מחקים, שולחנות, כסאות, מקלות ארטיק, מהדקים ועוד. ילד עומד לפני הכיתה ובידו מקלות ארטיק. הוא מרים את ידו ומכריז: אחד, המקהלה המדברת: אחד. הילד מצרף למקל עוד מקל ומונה : שניים, המקהלה : שניים. כך עד 5.
מ: היכן בכיתה יש 5 דברים?
ת: חמש אצבעות.
מ: הרימו את היד הימנית ונמנה את האצבעות ביחד. עכשיו הרימו את היד השמאלית ונמנה את האצבעות.
לאחר פעולות מנייה רבות עוברים לכתיבת הספרה.

3. כתיבת הספרה

5 מורכב מקו מאונך קטן. כולנו נרשום אותו. כיוון הכתיבה, מלמעלה למטה.
מ: "עכשיו נצייר במחברת קו עגול כמו זה". המורה מציירת את הקשת שיוצרת הספרה 5. נתחיל בקו הישר היורד כלפי מטה. זהו קו קצר. "נחזיק" אותו בקצהו התחתון ומשם נצייר את הקשת של ה-5."
מ: "עכשיו נלביש ל-5 את הגג. שימו לב את הגג בונים מהנקודה שבה התחיל הקו המאונך".
התלמידים יכולים להשתמש בלוחות העשויים שרוול ניילון שקוף וקשיח עליו ירשמו את הספרות בטוש מחיק.
סיום התהליך יתבצע במחברות חשבון בעלות משבצות גדולות, תוך היעזרות במשבצות.

דוגמה נוספת

האפס

1. משמעות האפס

את האפס כדאי ללמד לאחר שהילדים למדו כבר כמה מספרים.
משחק: מניחים על השולחן מספר בקבוקים. מבקשים מילד למנות אותם ולהסיר מן השולחן בקבוק אחר בקבוק תוך כדי מניית הבקבוקים הנותרים בכל פעם. לבסוף לא נותרים בקבוקים על השולחן.
מ: כמה בקבוקים יש על השולחן?
ת: אפס.
מ: כמה ילדים יש פה? (מצביעה במקום שבו אף ילד אינו יושב).
ת: אפס.
מ: כמה צפרדעים יש בכיתה?
ת: אפס.
מ: אני שמה על השולחן עיפרון. כמה עפרונות שמתי?
ת: אחד.
מ: עכשיו אני נותנת ל_____ את העיפרון. כמה עפרונות על שולחני?
ת: אפס.
מ: על שולחני 5 מחברות אני רוצה שיהיו לי אפס מחברות על השולחן. מי יכול לגשת לשולחן ולהראות מה לעשות כדי שיהיו אפס מחברות?
ת: ילד בא ולוקח את כל המחברות.
מ: מי יכול לספר מה קרה?
ת: היו לך 5 מחברות ו_____ לקח אותן, אז נשארו לך אפס מחברות.
עודדו את הילדים לספר את סיפורי האפס.

2. כתיבת האפס

חשוב להנחות את התלמידים בכתיבה נכונה של הספרה: "נחזיק את העפרון ביד שבה אנחנו כותבים. (חשוב לאיתור השמאליים). נרים אותו כלפי מעלה. המורה מסבירה איך מחזיקים את העפרון נכון (חשוב ליעילות כתיבה בכלל ולכתיבת ספרות בפרט). כולנו נצייר באוויר עיגולים גדולים ככל שנוכל. נקטין אותם לאט לאט".
המורה מדגימה כשפניה לכיוון הישיבה של הילדים. אם הם יושבים מסביב לכיתה המורה עוברת כל פעם לכיוון אחר. ילדים שמאליים יחוגו את העיגולים ביד שמאל.
מ: 'נתפוס' את הנקודה העליונה של המעגל בעיפרון שלנו נפנה שמאלה כלפי מטה. נגיע לנקודה התחתונה של המעגל נפנה ימינה כלפי מעלה ונסגור את המעגל.
אם יש אפשרות להשמעת מוסיקת רקע - כדאי לנצלה. הריתמוס מסייע לקליטה ולהפנמה ומהנה את הילדים.
כל הכיתה אומרת ומבצעת ביחד.
המורה מכריזה : כולנו כותבים אפס.
"כולנו למעלה - שמאלה למטה - הגענו לנקודה התחתונה - נעלה ימינה למעלה ונסגור". לאט לאט מקטינים את המעגל עד לגודל כתיבה על הלוח.
מחלקים לילדים דפים חלקים שירשמו עליהם עיגולי-אפס. מזמינים אל הלוח 6 ילדים או יותר כל פעם (תלוי באורך הלוח) שירשמו עיגול-אפס בכיוון הנכון על הלוח.
באותו זמן מתאמנים כל יתר התלמידים בכתיבת האפס על דף חלק. לבסוף כולם כותבים בדף משובץ במשבצות גדולות.
משחק המשעשע את הילדים ויש לחזור עליו בכל מספר שלומדים: כל השמאליים ינסו לכתוב את הסיפרה 0 ביד ימין, וכל הימניים ינסו לכתוב את הסיפרה 0 ביד שמאל.
לאחר הניסיונות של הילדים, כל ילד חוזר לכתוב ביד הדומיננטית שלו. תרגיל כזה עשוי לשפר את כתיבת הספרות גם של השמאליים וגם של הימניים, כדאי לחזור עליו בלימוד כל הספרות. גם משעשע, גם תורם.

3. הכרת שם המספר בעברית וזיהוי המילה הכתובה

מ: "אנחנו יודעים מה זה אפס וכיצד כותבים אותו. עכשיו נלמד איך כותבים בעברית את המילה: אֶפֶס."
מציגה כרטיס ועליו כתוב: אפס.
מ: "יש לנו פה מסגרת (מצביעה על מסגרת ריקה) כמה ילדים מצויירים בה?"
ת: אפס.
מ: כמה ספרים יש בה? וכו'.
ת: אפס.
מ: כתבו במחברות 0 ולידו כולנו נרשום את המילה: אפס. מ: נצייר ריבוע, מה יהיה בתוכו? - לא כלום.
במחברת של הילדים יהיה רשום:

מ: נכתוב את הספרה אפס ואת המילה: אפס.
המורה תולה על לוח פוליגל או לוח אחר מסוגו:

התלמידים מעתיקים למחברת.

4. המספרים בזכר ובנקבה בעברית

בהקניית המספר 1, מדברים על אחד ואחת.
מ: מצביעה על שולחן המורה "כמה שולחנות מורה יש בכיתה?".
ת: למורה יש שולחן אחד (חשוב להקפיד לקבל תשובה שלמה).
מ: מצביעה על דלת הכיתה. "כמה דלתות יש בכיתה?"
ת: לכיתה יש דלת אחת.
מ: מבקשת משתי בנות לעמוד במקומן. "כמה תלמידות עומדות עכשיו בכיתה?"
ת: שתי תלמידות עומדות.
וכך הלאה.
יש לשאוף להבנת המשמעות של המספרים עד עשר, לכתיבה נכונה של הספרות, לזיהוי שמות המספרים בעברית, להבחנה בין המספרים בזכר ונקבה תוך שבוע ימים. אם יש בכיתה מי שמתקשה, אפשר לשלב חזרות על החומר הזה תוך כדי עבודה על חומר מתקדם.
כדי שהבנת המנייה תופנם, כדאי להרבות במנייה: כמה ילדים יש בכיתה, כמה חסרים, כמה עפרונות בקלמר וכו' - כשיגרה יומיומית קבועה שבה משתתפים כל הילדים.

פלקט ההולך ונבנה עד 10 ייראה כך:



וכך הלאה.
כל מספר נוסף שנלמד יצורף לרשימה.
שמות המספרים יישארו תלויים על הלוח המתאים כדי שהתלמידים יזהו את שמות המספרים או עד שיידעו לקרוא.
כבר ביום הראשון ללימודים ירכשו הילדים את ידיעת המספרים 0, 1. 



* נכתב על ידי תלמה גביש ומפורסם באישורה